Afgelopen week vierden enkele stadsgenoten het Chinees Nieuwjaar. Ik kreeg het even benauwd van het idee dat ik alweer nieuwe doelen moest bedenken, terwijl mijn 2017 doelen nog niet allemaal gerealiseerd waren.

Herken je dat? Een nieuw jaar, een nieuwe maand en alweer een aantal punten die je jezelf voorgenomen had en die toch niet zo spontaan zijn gestart als bedoeld op 1 januari.

De mooiste voornemens en verlangens kunnen onbedoeld deuren openen die het beeld vertroebelen. Het is de kunst om voorbij die troebele aspecten te kijken en het zuiver te blijven zien. Vanuit daar kun je kiezen.

In december schreef ik een blog over de trends van 2017. Daarna besloot ik persoonlijk om de eerste week van januari mijn blik bewust even naar binnen te richten. Naar local. Om de Roller Coaster van 2016 te bedanken, om mijn lijf, mijn familie en mijn vrienden de aandacht te geven die wij verdienen.

Nu eind januari besef ik mij dat ik dit onbewust deed om de nieuw geopende deuren helder te kunnen bekijken. De kansen en uitdagingen die privé of zakelijk jouw kant op komen, genereren reacties. Reacties die positief en energie gevend zijn. Reacties die weerstand brengen of juist weerstand bij ons wegnemen (letterlijk en figuurlijk).

Kies welke deur je opent en breng dan focus aan om dat wat het brengt te ontvangen. Niet alle aspecten vragen om een reactie. Niet alles heeft nu aandacht nodig. Besef alleen dat de keuze waar je aandacht aan geeft, bepaalt wat groeit. Het brengt perspectief.

Door je te richten op de troebele aspecten breng je focus op het proces met alle mogelijke reacties, richtingen en kansen. Richt je jezelf op de ‘zuivere initiële doelen’ en je stappen gaan versneld naar het gedefinieerde doel en resultaat. Beide brengen je verder. De uitdaging: durf te kiezen voor jouw perspectief.

Deze video herinnerde mij vandaag aan dit perspectief. Ons perspectief brengt verwondering, leren en groei. Wat we niet weten is waarin het ons verwonderd, leert en groeit. Vanuit welk perspectief kijk jij naar vraagstukken? Naar mensen? Naar de kans die nu voor jou ligt? Wat is jouw perspectief?

Sanne Dieben