Bluefoot Family moedig luisteren zonder oordeel leiderschap coaching teamcoaching leiderschapsontwikkeling organisatieontwikkeling verandermanagement

Herken je dat? Dat iemand tegen je aan het praten is, maar dat je met je gedachtes ergens anders bent? Leer de kunst van het moedig luisteren. Luisteren zonder oordeel en met onverdeelde aandacht voor de ander. Zodat de ander zich echt begrepen en gezien voelt. Want daar is best wat moed voor nodig…

5 niveaus van luisteren

Luisteren kent verschillende niveaus. Het begint bij negeren, oftewel niet luisteren. Alsof je tegen een muur praat. We kennen ook allemaal het doen-alsof-je-luistert. Ook niet echt een prettig gevoel als je ontdekt dat de ander eigenlijk helemaal niet naar je luistert.

Selectief luisteren klinkt al wat beter, maar je hoort alleen die dingen die je wil horen en je bent vooral bezig met jouw eigen referentiekader. Als je aandachtig luistert ben je al meer bezig met de ander, maar jouw gedachten dwalen nog gemakkelijk af van wat de ander je echt wil vertellen.

Zonder oordeel leren luisteren

De ultieme vorm van luisteren is moedig luisteren. Bij moedig luisteren ben je in staat om je oordeel uit te stellen, heb je niet de neiging om te vertellen hoe jij een vergelijkbare situatie ooit eens hebt opgelost, maar ben je volledig bij de ander. Het effect is dat de ander zich echt begrepen en gezien voelt. Een ultieme vorm van verbinding. Je hoort niet alleen wat er wordt gezegd, maar ook wat er niet wordt gezegd.

Kwetsbaar opstellen

Door moedig te luisteren, krijg je andere perspectieven aangereikt waar je iets van kan leren. En soms tot de ontdekking komt dat jouw perspectief eigenlijk niet het juiste was. En dat kan best pijnlijk zijn. Het vraagt moed om je oordelen en aannames opzij te zetten en je echt kwetsbaar op te stellen. De beloning is navenant, verrijkte inzichten en een ander die zich even echt gezien voelt. 

Luisterend leiderschap

Moedig luisteren is een vaardigheid die je als leider kan ontwikkelen, en onontbeerlijk is om daadwerkelijk te verbinden.

10 tips om jouw luistervaardigheid te ontwikkelen, geïnspireerd door Corine Jansen van Nederland Luistert:

  1. Kom met een open geest, klaar om te leren en te groeien.
  2. Luister naar anderen zoals je wilt dat ze naar jou luisteren.
  3. Luister naar de opvattingen van anderen en overweeg ze voordat je je eigen opvattingen deelt.
  4. Sta anderen de hoffelijkheid van stilte toe terwijl ze spreken.
  5. Wees aanwezig en nieuwsgierig in plaats van te denken hoe te reageren.
  6. Behoud een rustige en respectvolle toon bij het spreken en een ontspannen houding tijdens het luisteren.
  7. Beperk afleiding door oogcontact te onderhouden en een relatief neutrale uitdrukking.
  8. Herhaal wat je hebt gehoord om begrip te verhelderen, en zorg ervoor dat je de “ik”-vorm gebruikt.
  9. Stel doordachte en respectvolle vragen, vrij van oordeel, aanname of vooringenomenheid.
  10. Zoek naar gemeenschappelijke interesses en gebieden van overeenstemming door meer te focussen op het waarom dan het wat.

Een bevlogen leider beheerst deze kunst en ziet het als een onderdeel van zijn meesterschap als leider. Succes met het trainen!