Wellicht dat het komt door de vetbollen die in de Nederlandse tuinen verschijnen om de vogels de winter door te helpen? De zoetsappige commercials? Of door de voedings- en verzorgingsproducten die dit jaargetijde bij ons thuis uitgepakt worden? Maar invetten lijkt het thema voor deze maand.

De winterperiode nodigt uit tot familiair gedrag. We richten ons op lokale evenementen, we proeven de lokale productie en we staan stil bij de aanwezigheid van de mensen direct om ons heen. De ‘top-zoveel lijsten’, waarin we 2016 proberen samen te vatten komen weer voorbij. Ik luister naar de ‘gouwe ouwe’, zie het nieuwsoverzicht met Trump, Brexit en het olie dieptepunt voorbijkomen en ik ervaar bij de laatste borrels van het jaar de gebruikelijke vermoeidheid bij eenieder. We vetten onze veren in, keren naar binnen en gaan op stok.

Deze interne en lokale beweging wordt versterkt door de transitie om ons heen. Het vinden van troost in het vertrouwde is niet alleen een beweging die we in de winter maanden doormaken, maar is nu ‘trending topic’ voor 2017. De klank van oude patronen en bekende omgevingen wordt vaak negatief geïnterpreteerd. Het is echter ook de klank van het weer bereid zijn te kijken naar de mensen direct om ons heen. Zij die kiezen het verschil in jouw leven te maken. Die ochtendzoen. Die vriendin, of oude bekende, die even bericht. De warme bakker, die ene collega of de bloemist op de hoek, het zijn allemaal mensen die jou met liefdevolle gebaren weten te raken.

Het naar binnen keren, het invetten, raakt de onderliggende angst patronen. De angst die hieronder schuil gaat geeft een tegenbeweging en zichtbaar zien we mensen en bedrijven hun strategieën ombuigen naar begrip en verbinding. De wereldburgers, groene helden en grote denkers bouwen bruggen en kijken naar de kansen die ontstaan.

In 2017 gaan we deze twee tegengestelde bewegingen meer zien en ervaren. Daarbij zijn sommige van ons gericht naar binnen en kiezen voor lokaal, terwijl anderen hun focus verleggen naar open en in verbinding staan met de wereld. De transitietijd van nu vraagt om beide bewegingen. De ene beweging is niet beter dan de ander. Wat het wel van ons vraagt is dat we kiezen en focus aanbrengen in onze keuze. Daardoor kunnen beide bewegingen ontstaan. De tijd gaat ons tonen wat het meeste waarde levert.

Waar sta jij? Wat kies jij? Wat je ook kiest, geniet van de winter, droom van de zon en vet jezelf lekker in!

Sanne Dieben