Afgelopen weekend een fantastisch trainingsweekend gehad met Alan Seale. Mocht je zijn werk nog niet kennen, nodig ik je van harte uit dit eens op te zoeken. Een van de inzichten die ikzelf dit weekend weer mocht omarmen is de helende kracht en het excellerende vermogen van ‘het ontvangen’.

In ons werk (en in alle eerlijkheid vaak ook daarbuiten), zijn we op de eerst plaats vaak gericht op het geven aan anderen. Het werk wat je doet maakt daarin niet zoveel uit, het leveren van rapporten, het produceren van producten, het verlenen van service aan klanten, allemaal uitingsvormen van ‘geven’. Vanuit onze conditionering op de beloning of het resultaat, zijn we gericht op het inzetten van onze talenten, competenties, skills & vaardigheden. We geven heel de dag door.

In trainingen als Operational Excellence, maar ook bij veel Leiderschapstrajecten wordt stilgestaan bij jouw talent, de huidige situatie en context en vervolgens gekeken naar de stappen die genomen kunnen worden om efficiënte of effectieve resultaten te behalen. Wat daarmee ontbreekt, naar mijn mening, is het inzicht en excellerende vermogen van wat ontstaat wanneer je ontvangt. Door werkelijk te ontvangen, creëer je ruimte bij de ander, tussen beide en in de gehele context. Elke bedrijfskundige of econoom weet dat in de ruimte de inzichten liggen die je naar het volgende niveau brengen.

Ik daag je uit om deze week eens stil te staan bij het ontvangen. Bied de ander de mogelijkheid om zijn of haar talenten aan jou te geven. Kies een vraag of probleem die jou bezig houdt (werk of privé), stap in die context en sta open voor de beweging van de ander naar jou toe. Ontvang. Onderzoek wat zich dan laat zien en wat dit biedt ten opzichte van je initiële vraag.

En mocht je nou niemand tegen komen deze week, ga dan een uur in de zon zitten en ontdek!

Sanne Dieben