Bluefoot Family leiderschap coaching teamcoaching leiderschapsontwikkeling organisatieontwikkeling verandermanagement leiderschapskwaliteiten

Een goede leider zijn. Dat kan best een opgave zijn in een omgeving waarin aan ambitie geen gebrek is en waar de druk op resultaten steeds hoger lijkt te worden. Hoe jij als leider ervoor zorgt dat de organisatie blijft groeien? 5 leiderschapskwaliteiten die niet mogen ontbreken.

1. Blijf trouw aan jouw waarden

Leiderschap is niet heel ingewikkeld, maar ook niet gemakkelijk. Focus je als leider op waarden die bij jou passen. Niet gespeeld, maar authentiek. Op deze manier hoef je geen rol te spelen en verlies je geen energie door je anders voor te doen dan je eigenlijk bent.

Waarom veel energie steken in dingen die toch niet echt bij je passen. Dat is moeilijk doen. En daar ga je niet van excelleren.

Wat zijn jouw waarden? Wat is zo belangrijk voor je dat je er zelfs voor ontslagen zou willen worden?

2. Vraag om hulp

Leiders groeien sneller en beter als ze hulp durven te vragen van de mensen om hen heen. En laat nu net dat hulp vragen iets zijn wat veel leiders lastig vinden. Daarmee geef je immers toe dat je iets zelf niet kunt.

En dat is nu precies wel de bedoeling. Want als je pretendeert alles zelf te kunnen, waarom zouden mensen je dan nog helpen.

Waarvoor kun je jouw omgeving om hulp vragen bij jouw ontwikkeling als leider?

3. Betrek je medewerkers

Het beïnvloeden van medewerkers in jouw team en ze meekrijgen in de dingen die voor jou als leider en voor jullie als organisatie belangrijk zijn, kan een uitdaging zijn. Waarom heel erg je best doen om te doen wat je denkt dat goed voor de ander is.

Vraag gewoon wat ze nodig hebben! En beslis dan of dat ook bij jou en de organisatie past.

Waar kun je jouw medewerkers bij betrekken?

4. Ken en gebruik je sterke punten

Wij geloven dat je je het best kunt focussen op de dingen waar je goed in bent. Voor de dingen die je niet zo goed kan, vraag daarvoor hulp aan anderen die er beter in zijn of doe aan “damage control”.

Waar ben jij goed in? En gebruik je deze kwaliteiten ook voldoende?

5. Ben een ambassadeur voor de toekomst die jij wil

Weet wat belangrijk voor je is en visualiseer wat je wil bereiken. Handel daar vervolgens naar en laat je niet van slag brengen door de hectiek van alle dag.

Als ambassadeur van de toekomst doe je vandaag de dingen die je een stap dichter brengen richting de gewenste toekomst. Pas als je weet wat echt belangrijk voor je is, kun je anderen daarin meenemen.

Welke toekomst wens jij jezelf toe? Wat is jouw bestemming?